Vragen? Bel Harry!

06-25230623

Rietsoorten

In Nederland, met van huis uit veel water en dus veel riet langs de oevers, is het niet verwonderlijk dat de “rietdekker” amper werkt met ander materiaal dan riet en een beetje met lisdodde. Latijnse naam: Phragmites australis is een plantensoort uit de grassen familie. Riet is een algemene oever- of moerasplant die weinig eisen stelt aan haar omgeving.

Riet is een overblijvende plant die zaad zet, maar zich vooral door uitlopers voortplant. Het bovengrondse deel sterft in de winter af. De wortelstok loopt in het voorjaar weer uit. Riet moet elk jaar gemaaid worden, omdat het rietland anders “verlandt”.

Riet dat geschikt is om als dakdekkers riet in een rieten dak te worden verwerkt moet afkomstig zijn uit gematigde streken, en gegroeid zijn met de voeten in zoet, arm water. Vragen over de juiste rietsoort? Vraag het aan Harry Kunst.

Neem vrijblijvend contact op

Oerhollands riet

In Nederland komt goed riet uit: Friesland (o.a. de Makkumerwaard), Noord Holland, Stellendam, Nieuwkoopse plassen, de grote rivieren en vooral uit de kop van Overijssel (de Weerribben dit is de omgeving van Kalenberg en de Wieden, dit is omgeving van Giethoorn, Vollenhove en Belt-Schutsloot).
Het Nederlandse rietareaal is nog ongeveer 7000 hectare groot waarvan ongeveer 4500 hectare gemaaid wordt (het gebied de Wieden en de Weerribben zijn samen goed voor 2500 hectare).

Dit is bij lange na niet genoeg voor de te bedekken daken. Ongeveer 75% van het in Nederland verwerkte riet komt uit het buitenland. Riet wordt ingevoerd uit o.a.: Hongarije (sinds 1970) Oostenrijk, Roemenie, Oekraine, Polen, Estland, Turkije en sinds begin 2006 zelfs uit China. Wilt u advies over het beste soort riet? Neem dan contact op.

Het beste is niet altijd het fijnste riet

Er zijn verschillende diktes riet waarmee uw dak kan worden bedekt. Het beste riet voor dakbedekking is niet altijd het “fijnste” riet. Over het algemeen is het zo dat hoe fijner het riet des te mooier het resultaat na het dekken. Daarom vragen de meeste consumenten om mooi fijn riet.

Voor een echt gezond en duurzaam dak is wat grover riet echter vaak veel beter. Een diameter van 5 tot 8 mm “ademt” meer en slaat minder snel dicht, wat eventueel tot een relevant langere levensduur kan leiden. Om de maximaal haalbare levensduur uit een rieten dak te halen is preventief onderhoud noodzakelijk.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Elke klus is anders. Bijvoorbeeld het oppervlakte van het dak kan variëren, net als de kwaliteit van het type riet. Daarnaast zijn er genoeg andere redenen. Er bestaat geen vaste prijs. Juist door een persoonlijk gesprek op locatie kan de juiste prijs bepaald worden. Een offerte aanvragen kan daarom altijd vrijblijvend. Liever een vraag stellen over de gang van zaken? Neem dan contact op met Harry Kunst.